top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Å gå en tur etter mat, er det lurt tror du?

Ikke alle har mulighet eller tid til å trene så mye som de ønsker, og da er det lurt for helsas skyld å legge inn litt fysisk aktivitet som er lystbetont der en kan. De fleste har hørt at det er noen enkle triks som kan hjelpe på i hverdagen, som å ta trappa istedenfor heisen,eller rullebåndet, hopp litt i trappa i stedet for å gå, eller ta et lite drag opp den korte bakken.

Det som kanskje ikke er like klart for alle, er at det å ta seg liten gåtur etter maten kan gi en rekke helsegevinster. I kurset om ernæring på Norges idrettshøgskole ble kurset avsluttet med «gå deg en tur etter at du har spist, det er noe av det sunneste du kan gjøre». Dette var jo en mektig påstand, men menneskene som leder dette kurset har tross alt peiling.


Det viser seg at det er mange helsegevinster ved å ta seg en spasertur etter et måltid. Det fine med det er også at det ikke er så tidkrevende, å gå en tur på 10 minutter er mye bedre enn å legge seg flat på sofaen (selv om det frister for mange). Og klarer du å ta den turen to-tre ganger pr. dag, ja, da får du virkelig mye ut av det. En studie så også at det å ha flere turer på 10 minutter i løpet av dagen, var bedre enn èn lang økt, med tanke på å regulere blodtrykket.


Studier har vist at det å gå en tur etter et måltid kan forbedre fordøylesprosessen og en har sett at personer som sliter med IBS (irritable bowel syndrome) kan oppleve mindre ubehag ved å gå en tur, og jo flere skritt jo bedre. Videre ser man også at å gå kan ha positive beskyttende effekter på GI trakten (gastrointestinal tract). Dette er de hule organene som består av et langt «rør» fra munn til anus, altså tarmene. Å gå kan altså forebygge mot blant annet IBS, forstoppelse, og kreft i tarmene.


Vi vet også at fysisk aktivitet er bra for hjertet, og at det vil påvirke til et lavere blodtrykk, mindre LDL (det dårlige kolesterolet), noe som igjen reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Her gjaldt også gåturer på 5-10 minutter etter måltidet. Samtidig vil den fysiske aktiviteten kunne påvirke til vekttap, eller å holde vekten da du vil fobrenne flere kalorier enn om du ikke gikk deg en tur.


Så kort sagt, å gå en tur etter måltidet vil kunne påvirke fordøylesen, hjertehelsen, blodsukkeret, vekttap, og regulerer blodtrykket i en positiv retning.


Foreløpig ser det ut til at å gå rett etter måltidet er det mest effektive, men pass på å starte i et rolig tempo før du blir vant med å gjøre dette, da noen kan oppleve en mage som blir litt «upset» av høy intensitet rett etter et måltid. Og husk, det ser ut til at 10 minutter holder, men aller best er det å gjøre dette to til tre ganger daglig. God tur :) 

Kilder:

- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16915025/


1 323 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page