top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

4 kjappe for å komme i gang igjen!

Nå er virkeligheten tilbake for mange, skolene har startet opp og du er kanskje tilbake på jobb. For mange er det utfordrende å opprettholde den fysiske aktiviteten gjennom sommeren, og det kan føles hardt å starte på igjen. Du skal derfor få fire enkle og konkrete tips som kan gjøre oppstarten litt lettere for deg.


1) Finn noe du synes er gøy! Om vi tvinger oss selv inn i noe som ikke oppleves som gøy blir det mer utfordrende å opprettholde aktiviteten over tid. All fysisk aktivitet er uendelig mye bedre enn ingen. Det er ikke sånn at man må gjøre den ene spesifikke treningen for å ha en god fysisk og psykisk helse. Om du liker å gå turer i skogen, gå på treningssenteret, gjøre yoga, eller ta deg en løpetur, så er all den aktiviteten du får gjort gull verdt, og vil være nyttig og viktig for din helse. Det finnes ikke denne ene aktiviteten som er best for alle, vi er enkeltindivider og trenger å finne det som er best for oss selv, og som vi opplever som gøy å gjennomføre.


2) Unngå å sammenligne deg selv med når du var i bedre form, dette er et tilbakelagt kapittel. Trening er ferskvare, og det er helt naturlig at det kan føles litt tyngre når man starter opp igjen. Men vær litt snill med deg selv, fortell deg selv at du starter nå på nytt igjen og vil med litt tålmodighet komme tilbake der du var. Start heller med å gjøre noe fysisk du synes er gøy en gang i uka, om det så er å gå en tur på 15 minutter – så har du i alle fall kommet i gang igjen! Så kan du legge sten for sten, og du vil snart oppleve at du er tilbake der du var, og kanskje i enda bedre form enn før. Så vær snill og tålmodig med deg selv. Quick fixes finnes ikke.


3) Finn noen å være aktiv med. Vi mennesker er sosiale vesener, og en grunnleggende byggestein i motivasjon er å føle tilhørighet og et sosialt bånd. Så om det er en venn, nabo, kjæreste, PT, eller en søster eller bror, lag avtaler. Dette skaper litt mer forpliktelser, og det vil med stor sannsynlighet føles mer motiverende og gøy å trene sammen med noen.


4) Sett deg noen mål. Vi vet at en god målsetting er en av våre viktigste motivasjonsfaktorer. Jeg kunne skrevet et helt kapittel om målsetting, men la oss gjøre det kort og enkelt.


Start med å sette noen mål for måneden, hvor mange økter ønsker du å starte med i uka? Ta utgangspunkt i noe enkelt, og øk heller vanskelighetsgraden over tid. Sett noen spesifikke mål, slik har du noe å trene mot og kan måle egen fremgang. Dette kan være å øke kiloene på vektene, flere økter i uka, løpe en distanse raskere, eller løpe lenger. Ja, det finnes uendelig mange mål, men sett noe spesifikt. La målene være attraktive, noe du synes hadde vært gøy å oppnå, men husk å finne mål som hverken er for lette eller for vanskelige, dette kan ha motsatt effekt og demotivere deg. Sett også en tid på når målene skal være nådd, dette skaper forpliktelse og gjør det vanskeligere for å utsette treningen. Og husk, når du ikke alle målende betyr det ikke at du har feilet, da er det lov å gjøre en evaluering og jobbe videre fremover. Det er også lov å endre på målene sine underveis, de er ikke skrevet i stein.Masse lykke til med oppstarten til deg som skal på igjen, og ha en herlig sensommer. Jeg har troa på deg!

109 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page