top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

"Embrace a Psychology of Excellence"

Noe av det som er så fantastisk med idrettspsykologi er at den kan anvendes på alle områder i livet. Vi er den samme personen, med det samme hodet og samme egenskapene uansett om vi skal prestere på en idrettslig arena, på jobben, med familien eller i hverdagen.


Det er utviklet og forsket på en rekke mentale verktøy i idretten som vi vet fungerer! Som en grunnmur for disse mentale verktøyene kan vi velge å omfavne en innstilling og "attitude" for å løfte oss nærmere de store prestasjonene. Vi vet at selvtillit er domenespesifikt, at den endrer seg fra setting til setting, og at den kan utvikles. Videre kan vi jobbe med selvtillit gjennom en konstruktiv prosess av tanker. Ved å ha en slik tankeprosess kan vi påvirke hvordan vi tenker om oss selv i hverdagen, i idretten, på jobben, ja, i alle arenaer kort sagt, og bygge opp følelsen av energi, entusiasme og positivet.


Her skal du få noen grunntanker for å skape en slik innstilling:


1) Følg drømmene dine! La deg selv bli oppspilt av å gjøre de tingene du kan best, selv de tingene få eller ingen før deg har gjort. Velg å tro på at store ting er mulig å gjennomføre! Vi legger ofte lokk på oss selv og velger å tro at noe ikke er mulig fordi ingen andre har gjort det før. Et godt eksempel her er Roger Bannister, mannen som var den første til å løpe «drømmemila» på under 4 minutter, 3.59,4 i 1954. Det var mange som hadde prøvd på dette tidligere, men ikke fått det til, det var jo umulig! Men, etter at Bannister hadde brutt denne magiske grensen var det 12-15 løpere som kort tid etter han gjorde akkurat dette.


2) Fokuser på suksessene dine. Du kan hver dag ta et aktivt valg om å fokusere på dine daglige bragder, fremskritt og gode innsats. Hver dag kan du gjøre det samme som idrettsutøvere gjør etter trening, nemlig å notere minst en seier fra denne dagen, noe du forbedret deg på denne dagen, og en gang du viste god innsats! Lagre de gode opplevelsene, ikke dvel ved nederlagene men lær fra dem. Som Mark Twain så fint sa «The inability to forget, is far more devastating than the inability to remember”.


3) Vær din beste venn, største fan og fremste coach. Gi deg selv de samme gode rådene og trygge støtten du ville gitt din beste venn, du fortjener intet mindre! Før du legger deg kan du visualisere den mest positive og hjelpsomme personen du kjenner til, og snakk til deg slik den personen ville gjort.


4) Lag din egen virkelighet. Tolk opplevelsene i hverdagen på en slik måte at det åpner deg mer og mer for suksess. I idrett, hvis du opplever å gjøre en del feil i starten av en konkurranse, fortell deg selv at du nå blir kvitt alle problemene tidlig og bare vil prestere bedre utover. På den annen side, om du skulle starte bra, ta det som et tegn på at du er i siget og forvent at det skal fortsette slik! Dette kan du også gjøre på arbeidsplassen, bare overfør tankegangen til kontoret.
Mental trening krever like mye øvelse som alle andre fysiske egenskaper, og ved å trene på å ha en slik grunninnstilling til livet, eller idretten øker sannsynligheten for at du skaper bedre selvtillit og får en positiv responsforventning til alle utfordringer der ute. «Embrace a Psychology og Excellence».


 

Kilder:

- Norske vinnerskaller 2019 - A. Riise, B. Stensbøl & A.M. Pensgaard

- Applied Sport Psychology,2010 - J.M. Williams

39 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page