top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Har du glemt verdiene dine oppi det hele?


De siste ukene har du lest om nyttårsforsetter, sett i lys av motivasjon og god målsetting.

Nå har det gått litt tid, og hvordan går det med forsettene dine? Har de rukket å bli en rutine, holdt de i 14 dager, eller har du kanskje utsatt det helt? Har du brukt de to foregående artiklene til hjelp, men kjenner likevel at det går i motbakke hele veien? Da kan det være at målene dine er tuftet på noe vesentlig feil, påtatte verdier.

Men hva er egentlig verdier?


Verdier motiverer oss, de er drivkraften bak vår atferd. Våre verdier fungerer som en veiviser i våre handlinger, vurderinger og holdninger. De er ditt fyrlys, som viser deg din vei. Er du sikker på at det du anser som viktige verdier for deg, faktisk er det? Har du forbilder som oser av suksess bygget på visse verdier, og som du har tatt til deg for å være dine, men som faktisk ikke er samsvarer med dine egentlige kjerneverdier?


Vi mennesker er veldig gode på å sammenligne oss selv med andre, dessverre er vi veldig gode på å bruke feil målestokk. Vi ser ulike mennesker på tv, internett og i sosiale medier og sammenligner oss gjerne med dem. Det ser så flott ut å ha de pengene, være så populær, oppleve de reisene, de sinnsyke festene, suksessene og alt det andre som vi ikke vet om faktisk stemmer. Vi velger likevel å ønske oss disse tingene, mer penger, uten at vi vet om det gjør oss lykkeligere. Et eksempel er en tidligere klient av meg som jaktet penger for å sikre sin egen og familiens fremtid. Denne personen gjorde suksess og hadde mer enn nok, men det føltes ikke riktig, derfor kom hen til meg. Hen følte seg også mislykket for treningen hen alltid ville gjøre ble aldri gjennomført. Til å starte med var personen sikker på at penger var på toppen av sitt verdihierarki, men etter at vi gjorde en grundig verdikartlegging så vi at å ha "helse til å være der for barna" i et livslangt løp egentlig var det viktigste for personen. På denne måten koblet vi denne verdien på det å være fysisk aktiv - vi satte også opp trening som ga følelse av mestring og glede - og vipps, personen fikk mer tid med familien, bedre helse og hadde mer enn nok penger til tross for at hen brukte mindre tid på å jage dette og mer tid med familien!Opplever du at nyttårsforsettene alltid ryker kan det være en fin kombinasjon av temeaene jeg hittil har skrevet om (motivasjon, og målsetting), men også det at du har satt deg som mål er basert på feil verdigrunnlag. Ved en verdikartlegging kan du oppdage at relasjoner, omsorg og helse faktisk er viktigere for deg enn penger, materielle goder og status. Dermed lever du ikke i samsvar med dine verdier. Noe som ofte er oppskriften på alt annet enn å føle seg lykkelig!


Ved å ha innsikt i dine verdier kan du sette opp mål som er i samsvar med disse, og mest sannsynlig oppleve livet og tilværelsen som bedre, lykkeligere og mer givende.


I never wanted to be on any billionaires list. I never define myself by net worth. I always try to define myself by my values.” Howard Schultz, tidligere eier av Starbucks


Det finnes flere måter å kartlegge verdier på, og ulike metoder fungerer nok også ulikt for ulike mennesker. Vi er alle unike biologiske prosjekt, og det finnes ikke en ultimat fasit for alle, men noen av spørsmålene jeg har erfart som effektfulle for å begynne å avdekke dine verdier er:


1) Når er du mest motivert?

2) Hva er det som gjør at en dag blir virkelig god for deg?

3)Hva savner du?

4)Når er du mest deg selv?

5)Hva er det verste du vet?

6) Hva MÅ du ha?

7)Hender det at du er så engasjert at du glemmer tid og sted? Hva gjør du da?

8 ) Hva er du mest stolt av?

9) Beskriv to gylne øyeblikk i livet ditt

(Hentet fra Susann Gjerde, Coaching: Hva, hvordan, hvorfor)


Spørsmål 3 og 5 er veldig effektfulle, og gir ofte et raskt innblikk i noen viktige verdier for deg. Ofte er det vi savner mest viktig for oss, og du kan jobbe med å få mer av akkurat dette i livet ditt. Spør deg selv hvorfor du ikke har nok av dette, og hva hindrer deg i å faktisk få mer av det?  Videre er det motsatte av det verste du vet sannsynligvis en viktig verdi for deg. Hvis grådige mennesker er det verste du vet, kan raushet være en viktig verdi for deg. Sier du egoisme, kan omsorg være viktig for deg. Om det verste du vet er urettferdighet, er nok rettferdighet en viktig verdi for deg, men rettferdighet kan også være et symbol for noe mer, om det er ærlighet, trygghet, åpenhet m.m. En kan alltids grave dypt ned i hva de ulike verdiene representerer for deg. Dine verdier er ikke statiske, og vil kunne endre seg etter hvert som du skrider frem i livet, så gjør en slik sjekk 3-4 ganger i året, det kan være en fordel.


Det å skulle avdekke dine verdier er ikke alltid lett, og personer opplever ofte at det er godt å få hjelp av en coach eller andre med kunnskap om dette for å få hjelp til å avdekke verdiene gjennom virkningsfulle spørsmål, dialog, refleksjon og sparring.


Jeg håper at du sitter igjen med noe av verdi etter å ha lest de tre artiklene om nyttårsforsetter som ikke alltid går som vi ønsker oss. Men husk en ting, du er IKKE alene om dette gjelder deg, det gjelder de fleste. Du er ikke mislykket om det har skjedd, du trenger kanskje bare litt veiledning på veien til de målene. Jeg håper at du har fått det her, og er snill med deg selv og starter om igjen, gjerne med tanken "start low and go slow", og ikke starter med klampen i bånn uten å ha tenkt deg litt mer om. Da skal du se, da kan du få til det meste!


Peace of mind produces right values, right values produce right thoughts. Right thoughts produce right actions.” Mark Richardson 

 

Kilder:

 - Susann Gjerde, Coaching, hva, hvordan, hvorfor (2011)37 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page