Indre dialog
Har du merket det, den indre stemmen som sier du ikke er god nok, som sier at du ikke er kvalifisert til denne jobben eller er forberedt nok til denne presentasjonen? Har du merket at i situasjoner du ønsker å prestere er det som om på magisk vis det dukker opp en djevel på skulderen som hvisker til deg at dette går til helvete? Enten om det er på jobben, før intervjuet eller på idrettsarenaen? Du kan trøste deg med at du ikke er alene, så og si ALLE har denne opplevelsen flere ganger ila. livet, men den gode nyheten er at vi kan ta tak i den indre dialogen og aktivt jobbe med å forbedre den.
Det er ikke lett å skulle kvantifisere menneskelige tanker siden vi er ekstremt ubevisste skapninger. Til tross, forskerne mener at vi har 12 – 60 000 tanker i døgnet, at 80-85% av disse tankene er negative eller omhandler bekymringer, og at 95% av disse tankene er repetative, altså at de går på repeat hver dag!
Min kvalifiserte gjetning er at dette som alt annet er utviklet gjennom evolusjon. I hundretusener av år har det vært en kamp for å overleve, mennesket mot natur. Vi har måttet ha fokus på det negative eller bekymringene, det er det som har holdt oss i live. Når vi i dag også har lært fra nevrovitenskapen at hjernen er en "predicting machine", altså at den hele tiden forsøker å spå fremtiden basert på erfaringer og kontekst, er det ikke rart at de fleste tanker er ubevisste og kommer av seg selv. Helt sprøtt, men sant. Det er noe hjernen er koblet til å gjøre for å spare mest mulig energi. Det har alltid vært mangel på mat, så hjernen er utviklet for å bruke minst mulig energi.
Så var det disse tankene, det fine er at hjernen er "nevroplastisk", det vil si at vi kan jobbe med å endre disse ubevisste tankene. ved å bli mer bevisst oss selv, hva vi tenker og når. Når hjernen er nevroplastisk betyr det i kort at den kan endres fysisk ved at vi kobler om på nervebaner og dermed også det ubevisste tankesettet. La oss holde oss til det.
Ved å være bevisst vår indre dialog kan vi bruke denne som et effektivt hjelpemiddel for å bla: endre dårlige vaner, få kontroll over vår oppmerksomhet, påvirke humør, bygge selvtillit, mestringstro og for å ivareta en atferd vi ønsker å opprettholde.
Først og fremst må vi lære å identifisere vår indre dialog, stort sett har tankene våres sklidd av gårde på to skinner som et tog som aldri stoppet og kom tilbake.
Jo oftere du kan klare å stoppe opp og identifisere hva du faktisk tenker i gitte situasjoner, jo lettere er det å jobbe med den indre dialogen. Som sagt, siden vi er programmert til å ofte ha negative tanker, vil disse tankene du identifiserer som regel handle om en bekymring. Da kan du bruke «tanke-stopp», altså å stoppe disse tankene, og bytte de ut med mer konstruktive, positive tanker, og heller bygge selvtillit og mestringsforventning, enn å rive deg selv mentalt ned. Det er her en stor del av treningen ligger, i å øve seg på å bli BEVISST hva vi tenker i ulike situasjoner! Her trengs det øving, øving og øving. Etter hvert vil du oppleve at du ikke trenger å bevisst ta kontroll over dette lenger, men det har blitt hjernens nye "togskinner" å være mindre negativt innstilt.
Et eksempel; -Jeg vil ikke feile på dette, det er skummelt , som er en selv-destruerende tanke, kan man bytte med en selv-forsterkende tanke, "Ingenting ble noensinne utrettet ved å være redd for å feile", "Så lenge jeg gjør mitt beste vil jeg aldri være en som mislykket".
Prøv å være oppmerksom tankene dine så ofte som mulig, og spesielt i krevende eller utfordrende situasjoner. På denne måten kan du snu din indre dialog fra å være en ødeleggende kraft, til å bli et av dine mektigste våpen for å bygge selvtillit, mestringsforventning og å mestre stresset, sammen med visualisering av deg selv som sterk, sikker og trygg i deg selv når du møter nye utfordringer!
Kilder:
- Williams, Applied Sport Psychology 2010
- Hassmen, Hassmen & Plate. Idrottspsykologi 2010
- Collins, Button & Richards. Performance psychology, A practitioners guide, 2011
Comments