top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Har du gått på trynet? Lær hvorfor nå! Del 3

Oppdatert: 30. jan. 2020

Før nyttår kunne du lese om nyttårsforsetter, sett i lys av motivasjon og god målsetting.

Nå har det gått litt tid, og hvordan går det med forsettene dine? Har de rukket å bli en rutine, holdt de i 14 dager, eller har du kanskje utsatt det helt? Har du brukt de to foregående artiklene til hjelp, men kjenner likevel at det går i motbakke hele veien? Da kan det være at målene dine er tuftet på noe vesentlig feil, påtatte verdier.

Hva er egentlig verdier?


Verdier motiverer oss, de er drivkraften bak vår atferd. Våre verdier fungerer som en veiviser i våre handlinger, vurderinger og holdninger. De er ditt fyrlys, som viser deg din vei. Er du sikker på at det du anser som viktige verdier for deg, faktisk er det? Har du forbilder som oser av suksess bygget på visse verdier, og som du har tatt til deg for å være dine, men som faktisk ikke er kongruent med dine egentlige kjerneverdier?


Eksempelvis kan du ha hatt en person du har sett litt ekstra opp til og tenkt at han/hun er vellykket. «Sånn vil jeg bli, det der skal jeg også oppnå!». La oss ta Dan Bilzerian som et eksempel. Han fronter et ekstremt vellykket liv grunnet mye penger. God økonomi fører til fete fester, fine damer, dyre biler, store båter og lykke. De fleste unge mennesker vet hvem dette er i dag, da han eksponeres mye gjennom sosiale media og har lett for å ta til seg hans verdier (PS: JEG ANSER IKKE PENGER OG RIKDOM SOM KILDEN Til LYKKE).Da er det lett at du jakter penger og status, men samtidig blir du ikke lykkeligere til tross for at du stadig nærmer deg målet (eller har nådd det). La oss si at du har jaktet dette økonomiske målet og levd i sus og dus uten å føle deg lykkeligere. Da kan du ved en verdikartlegging oppdage at relasjoner, omsorg og helse faktisk er viktigere verdier for deg enn økonomi og status, og at du dermed ikke lever i samsvar med dine verdier. Noe som ofte er oppskriften på alt annet enn å føle seg lykkelig!


Ved å ha innsikt i dine verdier kan du sette opp mål som er i samsvar med disse, og mest sannsynlig oppleve livet og tilværelsen som bedre, lykkeligere og mer givende.


I never wanted to be on any billionaires list. I never define myself by net worth. I always try to define myself by my values.” Howard Schultz


Dette var ett eksempel, men dette gjelder alle former for verdier og mål. Jeg liker å bruke analogien om at alle veier fører til Rom, men uten et kart eller kompass vet du ikke om du går i riktig retning, eller hvor du er på kartet. Ved å gjøre en verdikartlegging vil du kunne få et kart, en grunnmur, for også bruke god målsetting som et kompass på veien.Det finnes flere måter å kartlegge verdier på, og ulike metoder fungerer nok også ulikt for ulike mennesker. Vi er alle unike biologiske prosjekt, og det finnes ikke en ultimat fasit for alle, men noen av spørsmålene jeg har erfart som effektfulle for å begynne å avdekke dine verdier er:


1) Når er du mest motivert?

2) Hva er det som gjør at en dag blir virkelig god for deg? 3)Hva savner du? 4)Når er du mest deg selv? 5)Hva er det verste du vet? 6) Hva MÅ du ha? 7)Hender det at du er så engasjert at du glemmer tid og sted? Hva gjør du da? 8 ) Hva er du mest stolt av?

9) Beskriv to gylne øyeblikk i livet ditt

(Hentet fra Susann Gjerde, Coaching: Hva, hvordan, hvorfor)


Spørsmål 3 og 5 er veldig effektfulle, og gir ofte et raskt innblikk i noen viktige verdier for deg. Ofte er det vi savner mest viktig for oss, og du kan jobbe med å få mer av akkurat dette i livet ditt. Spør deg selv hvorfor du ikke har nok av dette, og hva hindrer deg i å faktisk få mer av det? Videre er det motsatte av det verste du vet sannsynligvis en viktig verdi for deg. Hvis grådige mennesker er det verste du vet, kan raushet være en viktig verdi for deg. Sier du egoisme, kan omsorg være viktig for deg. Om det verste du vet er urettferdighet, er nok rettferdighet en viktig verdi for deg, men rettferdighet kan også være et symbol for noe mer, om det er ærlighet, trygghet, åpenhet m.m. En kan alltids grave dypt ned i hva de ulike verdiene representerer for deg. Dine verdier er ikke statiske, og vil kunne endre seg etter hvert som du skrider frem i livet, så gjør en slik sjekk 3-4 ganger i året, det kan være en fordel.


Det å skulle avdekke dine verdier er ikke alltid lett, og personer opplever ofte at det er godt å få hjelp av en coach eller andre med kunnskap om dette for å få hjelp til å avdekke verdiene gjennom virkningsfulle spørsmål, dialog, refleksjon og sparring. (Der sånne som meg kommer inn i bildet).


Da har du fått litt starthjelp til å kunne kartlegge dine egne kjerneverdier, og jeg ønsker deg masse lykke til på reisen!


Peace of mind produces right values, right values produce right thoughts. Right thoughts produce right actions.” Mark Richardson


Neste artikkel: Hva kan skape lykke?

 

Kilder:

- Susann Gjerde, Coaching, hva, hvordan, hvorfor (2011)

- Bilde hentet fra Dan Bilzerians Instagram konto

98 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page