top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Kontrollèr det kontrollèrbare

Vi lever ubenektelig i en annerldes tid, og for mange er dette rart, skremmende og fremmed. Andre igjen kan synes at det er spennende, pirrende eller kanskej til og med interessant. Som biologiske vesener reagerer vi ulikt på ulike situasjoner, det er uungåelig.

Tankens kraft er utrolig sterk, det er du selv som gir alt rundt deg mening, og dette har du full kontroll over. Hva mener du nå?,- tenker du kanskje. Et kort eksempel, ta den lyden du alltid har irritert deg over, det kan være den skjærende lyden fra godstoget som passerer, lyden fra bilhornet til han som tuter bak deg, eller alarmen på morgenen. Når du hører dette er det lett å bli oppjaget, irritert eller få følelsen av et skrik som går gjennom kroppen. Kjenner du deg igjen?


Det er lett å la seg rive med av slike lyder, situasjoner eller oppevelser, men tenk litt på det. Lyden, eller situasjonen er i seg selv nøytral. Ok, lyder og situasjoner er nøytrale,

men du ilegger disse situasjonene dine emosjoner eller følelser med dine tanker. Du velger å bli irritert på køen, køen er ikke irritert på deg. Du velger å la deg irritere av tutinga til han bak deg, men tutinga i seg selv er kun en lyd, du velger å tolke situasjonen slik du gjør, du ilegger lydene din oppmerksomhet og tankene som følger. Er du med?


I idrettspsykologien er vi veldig opptatt av å fokusere på det vi kan kontrollere, og å se vekk fra det vi ikke kan kontrollere. Å legge fokuset utenfor våre kontrollerbare omstendigheter er en kilde til uro, angst og stress. Om en fotballspiller legger fokus på motspillere som prøver å terge han, en dommer som gjør feil, eller publikummet som slenger drit er det en kilde til frustrasjon. Står du på startstreken på en 100m, og legger fokus på at det blåser feil vei, at det ikke er varmt nok, eller lurer på om konkurrentene er i form, er du ute av sonen og kan kjenne på tvil og angst. Fokuset må ligge på de tingene du har kontroll over, og kan gjøre noe med. Det er deg selv og dine tanker du har full kontroll over.


Disse eksemplene vil jeg gjerne oversette til dagens situasjon med Covid- 19, men også til alle andre situasjoner du opplever. Vi kommer oss igjennom dette sammen, og da venter kanskje en annen hverdag, eller så blir kanskje alt som før. De samme spillreglene gjelder uansett, legg fokus på det du kan kontrollere, prøv å ikke projekter dine emosjoner på ulike situasjoner, men innta en nøytral holdning til dem, for det kan du kontrollere, og det vil gi en følelse av ro, kontroll, mestring, mindre ubehag og stress. Så om det er en tøff situasjon der ute i dag, kan vi dessverre ikke kontrollere den, og jo mer energi du bruker på å uroe deg, irritere deg over tapt inntekt, og bekymre deg for fremtiden jo mer stresset og urolig vil du oppleve å bli, for det er UTENFOR DIN KONTROLL! Det du derimot kan kontrollere er rutinene du ønsker å ha i hverdagen, fysisk aktivitet, hva du spiser, hvem du snakker med, hvilken bok du leser, hvilken farge du skal male stua i nå, og ikke minst hvilke emosjoner du ilegger ulike situasjoner, eller fraværet å av emosjoner du ilegger disse. Tankens kraft, som tidligere NBA stjerne Kareem A. Jabbar sa, "The mind is what makes everything else work", er under din kontroll og styrer alt du gjør, tenker og føler.


Så ta et skritt tilbake og la alt virke for deg, ikke mot deg. Neste gang du blir oppjaget av en lyd, eller situasjon, trekk pusten dypt la den fare, og kjenn på en indre ro istedenfor frustrasjon og sinne.Så ta vare på deg selv, dine og alle andre der ute. Vi står alle i dette sammen, og vi trenger hverandre! 

Kilde: Performance Psychology - Apractiotioners guide

162 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page