top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Så, hva er greia med rødvin egentlig?

Sommeren, en tid for å nyte, en tid til å slappe av, og kanskje ikke med så dårlig samvittighet? Det å ta seg et glass vin på verandaen, i hengekøya eller fjelltoppen i solnedgang er ikke feil, og det er nok mange som kan kjenne seg igjen i det. Men kan det også være sunt for hjertet ditt?


Rødvinen, kanskje den mest omdiskuterte alkoholholdige drikken de siste årene, er det sunt eller ikke? Om vi noen gang får et absolutt svar på dette er jeg usikker på, men det ser ut til at det kanskje ikke er så dumt med et glass i ny og ne. Det handler om mengde.


Det er gjennomført en rekke studier på rødvinen og dens potensielle helseeffekter. Det ser nemlig ut til at litt rødvin i riktig mengde kan være bra for hjertet ditt, som at det kan være med på å senke kolesterolet, og forhindre blodpropp. Igjen, det handler om mengde, for mye alkoholholdig drikke er definitivt ikke bra for deg eller hjertet ditt.


Først og fremst, polyfenoler er en kjemisk substans som finnes naturlig i planter, blant annet i druens skinn og frø. Rødvin blir laget blant annet ved at drikken fermenteres sammen med drueskinn og frø over lengre tid, og inneholder ca. 10 ganger så mye polyfenoler som hvitvin. I rødvin finner man også et polyfenol kalt «resveratrol» som har et sterkt antioksidant-potensial (og ses på i sammenheng med å forhindre og behandle kreft. Du kan lese om det her ).


Nå lurer du kanskje på hva polyfenoler er? Det korte svaret er at polyfenoler (som deles i fire grupper) er sterke antioksidanter, og antioksidanter er med på å bekjempe celleskader i kroppen. Polyfenoler ser ut til å kunne være med på å forebygge diabetes type 2, og å redusere betennelsestilstander i kroppen. Langvarige betennelsestilstander i kroppen er assosiert med flere kroniske lidelser, som hjertesykdom og kreft.


Videre har en sett at rødvin kan senke kolesterolet i kropppen. Vi har to typer kolesterol, LDL og HDL. LDL (low density lipoprotein) er det dårlige kolesterolet som når det oksiderer legger seg i arteriene (blodårer) og hoper seg opp og reduserer flyten av blod til hjertet. HDL (high density lipoprotein) er det gode kolesterolet som er med på å «rense» ut LDL’et fra blodårene, og er forbundet med lavere risiko for kardiovaskulære sykdommer . I en studie gjort på kvinner i menopause som drakk 4 dl rødvin hver dag i seks uker hadde redusert LDL med 8% og økt HDL med 17%.


En annen studie fra 2005 så det at kvinner som drakk 2 dl, og menn som drakk 3dl rødvin daglig i fire uker hadde økte nivåer av HDL til sammenligning med kontrollgruppen som drakk alkoholfri vin.

En studie har også sett at polyfenolet «resveratrol» kan være med på å hindre en sammenklumpning av røde blodplater som kan være med på å redusere risikoen for kardiovaskulære sykdommer. Disse blodplatene har som oppgave å hjelpe til at blodet størkner når vi skader oss (at det koagulerer), slik at vi stopper å blø og hjelper oss å lege såret. Problemet oppstår hvis disse blodplatene samler seg i for store klumper og kan bidra til blodpropp. Slik kan rødvin hjelpe til med å redusere «the stickyness» av de røde blodplatene og senke risikoen for hjertesykdom.


Så, hvor mye kan du drikke for å oppnå helseeffektene og unngå de negative sidene ved rødvin og alkoholen?


Vi er alle ulike, metabolsk, størrelse, muskelmasse, gener også videre, men The American Heart Association anbefaler en enhet for kvinner, og to for menn på henholdvis 140 ml og 280 ml daglig. Husk å holde deg til dette, da for mye alkohol kan øke sjansene for høyt blodtrykk og øke nivåene av triglyserider (fettstoffer) og øke sjansene for hjertesykdom, hjerteinfarkt eller slag.


Og til sist, husk at resveratrol kan du også finne i juice, peanøtter, kakao, blåbær og tranebær, så du MÅ ikke drikke alkohol for å få med deg disse gode helseeffektene, men det er gode nyheter for deg som er glad i ETT glass vin.


 

Kilder:


1 407 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page