top of page
Søk

Så hvem er du?

Forfatterens bilde: Hallgeir MartinsenHallgeir Martinsen

Forrige uke kunne du lese om «Dunning-kruger» effekten, og motpolen «Imposter syndrome».


Det psykologiske fenomenet «Imposter syndrome» handler kort om at du ser på deg selv som en inntrenger, en som ikke strekker til eller er inkompetent på et område av livet (gjerne jobb, skole) til tross for at bevisene peker i retning av at du er dyktig og suksessfull. I dagens innlegg kan du lære om de fem typene av en "Imposter" en kan være, og kanskje lære noe om deg selv?



1) Perfeksjonisten:

Alle kjenner en perfeksjonist, en som aldri er fornøyd med resultatet og har noen ekstreme kvalitets-standarder. Disse kan ofte føle på fiasko og betvile egne evner om de ikke når sine (urealistiske) mål. Perfeksjonistene kan også ofte være kontrollfreaker og føler at de må gjøre alt selv for at noe skal bli rett. Kan dette være deg?


- Har du problemer med å delegere oppgaver? Og når du gjør det, blir du ofte frustrert over resultatet?

- Føler du at arbeidet ditt må være perfekt 10 av 10 ganger?


Det er sjelden perfeksjonistene blir fornøyd med resultatet for det «kunne alltid vært litt bedre». Noe som er lite produktiv og sunt. Det er lett å gå på en utbrent smell med dette tankesettet, og en kan bli bedre på å feire sine triumfer og resultater for å bygge selvtillit. Prøv å se på feil som en læringsarena, de er en naturlig del av prosessen. Prøv også å presse deg til å levere/ferdigstille produktet før du «føler» det er klart, ingenting må være 100% feilfritt hver gang!


2) Supermannen/kvinnen

Menneskene i denne kategorien jobber ekstremt hardt for å kompensere sin opplevde manglende kompetanse da de er overbevist om at de er inntrengere blant «ekte-vare» kolleger. Å pushe seg så hardt over tid er ikke sunt for den mentale helsen, stresset bygger seg opp og nære relasjoner kan også ta skade av all tiden som brukes på arbeid.


- Blir du alltid lengre enn alle andre på jobb/skole?

- Blir du stressa når du ikke jobber, og ser på fritid som bortkastet?

- Har du glemt hobbyer og andre fritidssysler?

Denne type mennesker søker ofte etter bekreftelse fra det ytre pga. alt arbeidet, ikke fordi de nødvendigvis er så glade i jobben at de bare MÅ jobbe. Prøv å la denne eksterne bekreftelsen ligge, ingen eksterne burde få ansvaret for å få deg til å føle deg bedre, denne kan bare du selv gjøre. Jo bedre du blir på å dyrke den indre selvfølelsen og selvtilliten jo bedre blir du på å slappe av og slippe opp på gasspedalen oftere. (Hvordan? Se neste uke for eksempler). Ta konstruktiv kritikk som hjelp på veien, ikke ta den personlig.


3) Den naturlig smarte

Denne typer mennesker ser på seg selv som genier, og mener selv at de burde mestre alt med èn gang, og jo lenger tid de bruker på å mestre noe, jo mer inkompetente føler de seg. Kravene for å nå målene på høyde med perfeksjonistene sine, ekstreme!


- Er du vant med å lære deg nye ting raskt?

- Skal du ha "A" og stjerne i margen i ALT du gjør?

- Skal du alltid klare alt selv, og ikke spørre om hjelp?


Prøv å se på deg selv som et produkt som stadig er i utvikling. For å klare store bragder kreves det livslang erfaring og utvikling, for ALLE! «De som er ferdig utlært er ikke utlært, men ferdig». Finn egenskaper du kan arbeide med over tid, og vær tålmodig.


4) Solisten

Å spørre andre om hjelp er et nederlag for disse typene, siden dette kan «avsløre» at du er kunnskapsløs. Det er selvfølgelig ok å være selvstendig, men ikke kun for å bevise at du er god nok.


- Må du ALLTID få til alt selv?

- «Jeg trenger ikke hjelp fra noen»


Husk at den beste måten å lære og utvikle seg på er å få hjelp fra andre som kan mer om temaet du trenger hjelp med, man kan ikke være allvitende og en mester i alt. «We stand on the shoulders of our forefathers».


5) Eksperten

Denne typen er redd for å aldri kunne nok i frykt for å bli avslørt. De måler egen kompetanse ut ifra «hva» og «hvor mye» de vet eller kan gjøre.


- Skal du hele tiden ta kurs eller etterutdanning fordi du tror at du må forbedre kompetansen din konstant for å være suksessfull?

- Til tross for at du har jobbet lenge i en stilling, føler du at du aldri kan nok?

- Unngår du å søke jobber fordi du ikke har ALLE kvalifikasjonene som er nevnt?


Selvfølgelig er det lurt å holde seg oppdatert og utvikle seg, det er alltid noe nytt og spennende å lære, men tar du det for langt kan det nesten ses på som prokrastinering, i stedet for å faktisk ta neste skritt i den virkelige verden. Prøv å øve på her -og nå læring, altså å lære noe nytt når du trenger det og ikke bare samle kunnskap for å føle på en trygghet.


Så husk, det er aldri feil eller skamfullt å spørre noen om hjelp når du trenger det. Dette er den beste måten å utvikle ferdigheter og kunnskap på. Ikke vær redd for å dele av din kunnskap til andre, dette kan også hjelpe deg å realisere hvor dyktig du faktisk er. «We learn by teaching others». Jobb med å senke listen for hva som er bra nok, for du kan ALDRI vite ALT, eller gjøre alt 100% HVER gang, INGEN kan!


Neste uke: To mentale verktøy for å bygge selvtillit!


Kilder:

116 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page