top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHallgeir Martinsen

Vet du hva som gjør deg lykkelig?


Lykken ja, alle søker den, noen har den og noen opplever den kanskje aldri. Det å være lykkelig anser jeg som et personlig anliggende, og det finnes nok ikke noen fasit for hva som gjør en lykkelig som menneske, vi er 7 milliarder unike biologiske prosjekt her på jorden. For noen vil det å tjene mest mulig penger og ha status være nøkkelen til lykke. For andre vil det kunne være en tur i skogen, tid med familie og venner, eller en tur på treningssenteret. For noen ligger lykken i et godt måltid, en god kaffe på morgenen, eller å sove ut. Ja, det er uendelig av muligheter!


Personlig er en av mange ting jeg blir lykkelig av er å så ofte som mulig være i «nuet», å reflektere over at hver dag ikke er gitt og sette pris på alle dager, store som små. Ordtaket «lite visste jeg at dagene som kom og gikk, var selve livet» har festet seg til minnet. Spesielt har dette blitt viktig etter at jeg sa opp fast jobb for å starte selv, og den økonomiske motbakken man ofte går i en slik oppstartsfase vil "ta livet av deg" psykisk om du ikke er mer her og nå! For om det er slik at vi kun lever ett liv på denne kloden, hvorfor ikke sette pris på hver dag så godt man kan og forsøke så godt man kan å fylle dagen med så mye som mulig at det som gjør deg lykkelig? Her kommer det inn det jeg har skrevet om i de tre siste innleggene, jeg tror at ved å kartlegge sine verdier, sette mål og leve et liv som er kongruent med disse verdiene vil kunne hjelpe deg til å leve lykkelig(ere). Jeg er en av de heldige som nå få leve slik, og er mer lykkelig enn før til tross for mindre økonomisk trygghet enn noen gang.


Men ja, lykken er nok subjektiv. Til tross for dette er det noen forskere som stilte seg det spørsmålet, «Hva gjør mennesker lykkelige?!"


Det er flere studier som ser på ulike aspekt, blant annet det økonomiske. Forskerne har spurt et representativt utvalg på 1,7 millioner mennesker fra 165 land, og kommet frem til at ca. 750 000kr er et slags tak for å leve lykkelig, og at 470 - 590 000 er nok for å ha det bra " Forskerne har definert det som den daglige følelsen av å være lykkelig, fornøyd og opprømt, i motsetning til trist og sint. " Du finner link til studien her.


En annen studie, en av historiens største studier som nå har strukket seg over 75 år med flere hundre deltakere fra alle samfunnslag kalt "The good life" (se video). Det startet med 265 menn, men har senere også inkludert deres koner og barn. Det er blitt foretatt intervjuer, spørreskjemaer er fylt ut (gang på gang), og det er tatt blod- og spyttprøver på alle disse menneskene over årenes løp. Det er vokst frem alt fra ingeniører, advokater, profesjonelle idrettsutøvere og til og med en president! Så hva mener denne studien gjør oss mennesker lykkelige? Det enkle svaret er: gode relasjoner. Relasjoner og nærhet til andre mennesker ser ut til å gjøre oss lykkeligere og sunnere, og ikke bare det, det gir oss skarpere hukommelse og mindre sykdom. Det handler ikke om antall venner eller om du er i et forhold, men kvaliteten på relasjonene er viktige, og en ser at ensomhet dreper. Kjærlighet dere!


Ble du litt nysgjerrig nå? Var jeg deg ville jeg investert 15 minutter i denne videoen hvor du får hele studien og dens svar servert på et gullfat! Så prioriter dine nærmeste venner og familie og din relasjon til dem, det kan gjøre deg lykkeligere og gi deg et sunnere liv! 

Kilder:643 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page